کانتینر
کانتینر چیست؟
کانتینر یا بارگنج محفظه ای فلزی ، آلومینیومی یا چوبی میباشد که جهت بارچینی محموله داخل آن ، و در سایز و انواع مختلف متناسب با محموله شما وجود دارد.
استفاده از کانتینر جهت حمل باعث میشود امنیت محموله شما در برابر حوادث طبیعی و سرقت در طول مسیر بالاتر رفته و همچنین باعث سهولت تخلیه و بارگیری ، بارشماری ،دسته بندی و استفاده بهینه تر از فضای کشتی یا انبار خواهد شد.
کانتینر های فلزی معمولا بعد از طی پنج سال عمر مفید ، دچار زنگ زدگی میشوند.اما کانتینر های آلومینیومی دچار زنگ زدگی نمیشوند ولی در مواجهه با آب شور دریا دچار مشکل میشوند.کانتینر های چوبی هزینه نگهداری و تعمیر بالایی دارند و همچنین احتمال پوسیدگی وجود داشته و امنیت کمتری دارند.اما در کل کانتینرهای فلزی کاربرد بسیار بیشتری دارند و میتوان گفت تقریبا تمام کانتینرهای مورد استفاده در سیستم حمل دریایی فلزی میباشند.
پس تا اینجا دریافتیم که کانتینر جعبه فلزی مهر و موم شده و مستحکم برای استفاده مکرر میباشد.اما کانتینر های فلزی انواع متفاوتی دارند که برای صرفه جویی در هزینه حمل و بهبود کیفیت حمل بایستی نوع آن را درست انتخاب کرده باشید.
انواع کانتینر:
در این بخش قصد داریم در مورد تعدادی از مهم ترین و کاربردی ترین انواع کانتینر از لحاظ مالکیت و کاربرد صحبت کنیم.پس با ما همراه باشید و در صورت مفید بودن مطالب ، لطفا به اشتراک بگذارید.
انواع کانتینر از لحاظ مالکیت
- COC (Carrier Owned Container): مالکان این نوع کانتینر ها خطوط کشتیرانی هستند. از این رو پس از رسیدن محموله به مقصد ، کانتینر به خط کشتیرانی برگشت داده میشود. در صورت عدم بازگشت در زمان مقرر می بایست براساس تعرفه خط کشتیرانی هزینه دموراژ محاسبه و به او پرداخت شود. در صورت وارد شدن آسیب به کانتینر نیز باید مبلغی به عنوان خسارت به خطوط کشتیرانی پرداخت شود.
- SOC (Shipper Owned Container): این کانتینرها تحت مالکیت یک شخص حقیقی یا حقوقی هستند که برای حمل کالای خود به دلایل مختلف مانند درخواست گیرنده کالا اقدام به خرید کانتینر شخصی میکنند.در واقع این کانتینرها به عنوان بخشی از محموله نهایی به شمار می آیند و بدیهیست که این کانتینرها مشمول هزینه دموراژ یا حق توقف نمی شوند.
انواع کانتینر از لحاظ کاربرد و مدل
کانتینرهای معمولی یا عمومی و یا ذخیره سازی خشک (Dry storage container(DC یا General-purpose container(GP)
رایج ترین نوع کانتینر میباشد که در سه سایز 20 ، 40 و 45 فوت وجود دارد.همانطور که از اسمش پیداست این کانتینر برای محموله خشک که نیازی به کنترل دما نیست کاربرد دارد و برای مواد غذایی و یا مواد شیمیایی از نوع خطرناک که نیاز به کنترل شرایط دما دارند مناسب نیست.
سایز 20 و 40 فوت از نظرعرض و ارتفاع یکسان میباشند ولی از نظر طول ، کانتینر 40 فوت با طول 12 متر سایزی دو برابر 20 فوت (طول 6 متر) دارد.سایز 45 فوت کاربرد چندانی نداشته و کمیاب میباشد.
کانتینر معمولی 20 فوت دو مدل دارد:
- 20 فوت عادی یا استاندارد
- 20 فوت Heavy Duty
تفاوت این دو فقط در حداکثر وزن محموله قابل بارگیری میباشد.
20 فوت عادی 22 تن و Heavy Duty قابلیت حمل 28 تن محموله را دارد.

کانتینر عمومی 40 فوت
کانتینر معمولی 40 فوت دو مدل دارد:
- 40 فوت عادی یا استاندارد
- 40 فوت High Cube
تفاوت این دو فقط در میزان ارتفاع کانتینر میباشد.
کانتینر 40 فوت High Cube از نظر ارتفاع 30 سانتی متر از 40 فوت عادی بلندتر میباشد.
هنگام انتخاب و استفاده از کانتینر دانستن اندازه دقیق کانتینر و همچنین وزن خالی کانتینر Tare Weight و همچنین حداکثر وزن مجاز بارگیری Max Gross حائز اهمیت است. از این رو از جدول آماده ما بهره بگیرید.
کانتینر دو در یا تونلی Double doors container
کانتینر هایی که در اندازه های استاندارد 20 و 40 فوت هستند که تنها تفاوت آنها با کانتینر معرفی شده قبلی این است که از هر دو طرف درب بازشو دارند.این مزیت جهت سهولت در تخلیه و بارگیری محموله داخل کانتینر در نظر گرفته شده است و بیشتر برای محموله های سنگین مانند فولاد ، مصالح ساختمانی و… کاربرد دارد.
توجه داشته باشید که این نوع کانتینر ها فقط در اندازه استاندارد وجود دارند و مدل High Cube یا Heavy Duty بصورت عمومی و قابل دسترس وجود ندارد.
کانتینر بغل بازشو Open side container
این نوع کانتینر در واقع همان کانتینر معمولی-عمومی در سایز های استاندارد 20 و 40 فوت هستند که دو درب از بغل باز میشوند و امکان دسترسی بیشتر جهت سهولت بارگیری را فراهم می آورد و برای محموله هایی که امکان بارگیری از جلوی کانتینر را ندارند کاربرد دارد.
کانتینر سقف باز Open top container
این نوع کانتینر در واقع همان کانتینر معمولی-عمومی در سایز های استاندارد 20 و 40 فوت هستند با این تفاوت که کانتینر سقف فلزی ندارد و یک سقف منعطف چادری یا پلاستیکی دارد که تنها قابلیت حفاظت از رطوبت ، باران و شرایط آب و هوایی دارد.
این نوع کانتینر برای محموله هایی که بدلیل ارتفاع خیلی نزدیک به ارتفاع کانتینر فقط امکان بارگیری از سقف وجود دارد (In Gage) و یا محموله هایی که از نظر ارتفاع سایز بلندتری از کانتینر دارند و اصطلاحا Over Size هستند و بعد از بارگیری ارتفاع مجموله از سقف کانتینر هم تجاوز میکند (Out Of Gage) کاربرد دارند.
نکته تخصصی اینکه هنگام استعلام نرخ باید به In Gage و یا Out Of Gage بودن محموله تان توجه داشته باشید و حتما به شرکت حمل اعلام کرده باشید چون نرخ کرایه حمل محموله های Out Of Gage (محموله ای با ارتفاع بیشتر از ارتفاع کانتینر) بر اساس میزان بیرون زدگی از کانتینر بیشتر میباشد.
کانتینر های مکعبی بزرگ
کانتینر تخت ، کفی یا تاشو Flat rack container
در این کانتینر ها سقف و دیواره های کناری حذف شده اند و تنها دیواره های ابتدا و انتهایی کانتینر باقی مانده است.
در بعضی از کانتینرهای تخت امکان تا شدن این دیواره های باقی مانده نیز وجود دارد تا شما از یک سطحی کاملا صاف جهت بارگیری محموله تان بهره مند شوید و در واقع امکان تبدیل به یک کانتینر کفی نیز وجود دارد.
کانتینر های تخت در سایز های 20 و 40 فوت وجود دارند و برای محموله هایی که هم از نظر ارتفاع و هم از نظر عرض بزرگتر از کانتینرهای عمومی استاندارد بوده و بنابراین جا نمیشوند ، مورد استفاده قرار میگیرند.
کانتینرهای تخت برای محموله هایی مانند ماشین آلات سنگین ، وسایل نقلیه ، مصالح و تجهیزات ساختمانی و… کاربرد دارند.
لازم به توضیح است که کانتینر های تخت 40 فوتی امکان حمل بار تا 45 تن را نیز فراهم می آورند.
بعد از بارگیری محموله در این نوع کانتینر ، محموله با کمر یا سیم های مفتولی به کانتینر بسته و مهار شده و سپس با پارچه ای برزنتی پوشانده میشود.
کانتینر نیمه بلند یا نیم قد Half height containers
کانتینر های نیمه بلند تنها از نظر ارتفاع متفاوت بوده و نصف کانتینر استاندارد با اندازه کامل ، ارتفاع دارد.
این کانتینر ها برای محموله هایی که متراکم و سنگین هستند مانند فلزات سنگین،سنگ های با ارتفاع کم ، ذغال سنگ و… کاربرد دارند.
بنابراین در صورتی که محموله شما نیاز به ارتفاع کامل کانتینر ندارد انتخاب کانتینر نیم قد تصمیم بسیار خوبی است زیرا باعث کاهش هزینه حمل شما خواهد شد.در واقع به دلیل اینکه کانتینر نیم قد فضای کمتری از کشتی را اشغال میکند هزینه حمل کمتری پرداخت خواهید کرد.
کانتینر های تهویه دار Closed Ventilated Containers
برخی از محموله ها نیاز به شرایط دمایی خاصی ندارند اما میبایستی هوا داخل کانتینر در جریان باشد و در غیر این صورت محموله دچار مشکل خواهد شد.
برای مثال جهت حمل برخی مواد غذایی مانند قهوه ، لوبیا و… کانتینر های تهویه دار مناسب هستند.
کانتینر یخچالی Refrigerated ISO containers یا Reefer container
کانتینر های یخچالی برای حمل محموله هایی که نیازمند کنترل شرایط دمایی هستند مورد استفاده قرار میگیرند.کانتینر های یخچالی اصولا باید در اسکله بندر ، روی کشتی ، روی کامیون کفی یا قطار به یک منبع برق متصل باشند.کانتینر های یخچالی به طور کلی توان ایجاد دمای 60- درجه سانتیگراد و همچنین 30+ درجه سانتیگراد را دارند.
کانتینرهای یخچالی تنها از نظر ارتفاع کمی کوتاه تر از سایز استاندارد که قبلا بحث شده هستند. ارتفاع داخلی کانتینر یخچالی 20 فوت 2/014 متر و 40 فوت 2/120 متر میباشد در واقع کانتینر های یخچالی حدود سی سانت از کانتینر های استاندارد کوتاه تر میباشند.
این کانتینر ها برای مواد غذایی فاسد شدنی و همچنین مواد شیمیایی خطرناک کاربرد دارند.
میزان دما کانتینر یخچالی
- کانتینر یخچالی 20 فوت استاندارد 30- الی 30+ درجه سانتیگراد
- کانتینر یخچالی 40 فوت High Cube استاندارد 30- الی+30 درجه سانتیگراد
- کانتینر یخچالی 40 فوت High Cube مگنوم 35- الی 30+
- کانتینر یخچالی 40 فوت High Cube سوپر فریزر 10- الی 60-
کانتینر های حرارتی Heating Containers
سقف و دیواره های کانتینر های حرارتی عایق بندی شده اند و دارای یک موتور گرم کننده میباشند و درست برعکس کانتینر های یخچالی برای محموله هایی که نیازمند حرارت هستند کاربرد دارد.
کانتینر های عایق بندی شده Insulated Containers
به کانتینرهایی گفته میشود که تمام درزها عایق بندی شده و به حفظ دمای محیط داخل کانتینر کمک میکنند این کانتینر ها میتوانند به تجهیزات کنترل دما نیز مجهز شده باشند.
کانتینر های بالک یا فله بر Bulk Containers
کانتینر های بالک جهت حمل انواع کالا های فله مانند گندم ، جو و.. کاربرد دارند.
سقف کانتینر بالک 20 فوتی دارای 3 دریچه و 40 فوتی باشند 5 دریچه جهت بارگیری محموله فله تعبیه شده است.
قطر هر دریچه تقریبا 455 میلی متر میباشد. فاصله مرکز به مرکز این دریچه ها تقریبا 1.83 متر میباشد.
همچنین در دیواره ها و درب های کانتینرهای فله بر دریچه هایی برای تخلیه محموله لحاظ شده است
مشخصات | کانتینر بالک 20 فوت |
طول داخلی | 5.934 متر |
عرض داخلی | 2.358 متر |
ارتفاع داخلی | 2.340 متر |
عرض درب | 2.335 متر |
ارتفاع درب | 2.292 متر |
ظرفیت | 32 متر مکعب |
وزن کانتینر یخچالی | 2450 کیلوگرم |
ماکزیمم وزن محموله | 21550 کیولیگرم |
کانتینر مخزنی Tank containers
کانتینر مخزنی برای حمل مایعات ، گاز و پودر کاربرد دارد.
نوع عادی آن تنها برای حمل مایعات غیر خطرناک کاربرد دارد مانند قیر ، روغن ، مواد شیمیایی غیر خطرناک و… کاربرد دارد.
دو نوع دیگر کانتینر های مخزنی ایزو تانک و فلکسی تانک میباشد.
ایزو تانک مخزنی است دارای استانداردهای ایزو میباشد و قادر به حمل مایعات و گازهای خطرناک مانند سوخت و گاز CNG ، پودر ها و همچنین مواد غذایی بهداشتی مانند محصولات لبنی و روغن های خوراکی نیز میباشند.
فلکسی تانک ها یا فلکسی بگ ها مخازن منعطف از جنس پلی اتیلن و پی وی سی (جنس پلاستیکی منعطف) هستند که برای حمل مایعات غیر خطرناک کاربرد دارند این فلکسی بگ ها داخل یک کانتینر فلزی معمولی 20 یا 40 فوت قرار داده میشوند و سپس مایعات بارگیری میشوند.
کانتینر مخصوص Special purpose containers
کانتینر های مخصوص کانتینر های سفارشی هستند که میتوان در هر اندازه ای ساخت اما بدلیل هزینه های ساخت بصورت سفارشی کاربرد عمومی نداشته ولی برای بار های خاص بسیار کاربردی و ضروری میباشد.
کانتینر های خودرو بر Car Containers
کانتینرهای خودرو بر به منظور حمل و جابه جایی اتومبیل ها در فاصله های طولانی به کار برده می شود و از لحاظ رعایت ابعاد نرمال و استاندارد جهانی، دارای محدودیت ارتفاع می باشند که بنا به به طول آن برای کانتینرهای 20 فوت ، قابلیت حمل یک خودرو و برای کانتینرهای 40 فوتی حداکثر قابلیت حمل، دو خودرو می باشند.
کانتینر حمل حیوانات Animal Transport Container
این کانتینرها دارای دریچه ای در قسمت طولی یا عرضی خود هستند که موجب رفت و آمد و تعویض هوای داخل کانتینر می گردد و لذا امکان حمل و نقل حیوانات و احشام زنده را فراهم میسازد.در سطح پایینی کانتینر هم دریچه های ویژه ی نظافت تعبیه شده است که مجهز به ادوات جانبی از جمله آب و غذا به منظور تغذیه حیوانات در سفرهای طولانی مدت می باشد.
کانتینر حمل لباس های گران قیمت Dress Hanger Container
این کانتینرها دارای تسمه های نایلونی، سگک یا طناب هایی هستند که به یک میله متصل شده اند.از این کانتینرها برای آویزان کردن لباس های لوکس، لباس عروس و … استفاده می کنند.
شرکت نیک راه دریا آماده ارائه خدمات حمل دریایی حرفه ای به شماست.جهت استعلام نرخ میتوانید با شماره تماس های شرکت ، تماس حاصل فرمایید.
اولویت شرکت نیک راه دریا ، ارزش دادن به اعتماد شماست